Symbiose track

Symbiose track

Datum
08-04-2024
Tijd
14:00 - 17:30 uur
Locatie
Grand Café Fanfare, Binnenpad 68 te Giethoorn

Grondstoffentekort is de tijdbom voor veel ondernemers. Dit is geen probleem wat we kunnen negeren of vooruitschuiven. Om deze uitdaging aan te pakken steken we de koppen bij elkaar in een symbiose track, waarbij we op zoek gaan naar de mogelijkheden om grondstoffen onderling uit te wisselen. Wil je wel circulair ondernemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wie weet heeft een andere ondernemer uit Steenwijkerland juist die grondstof over uit zijn productie- of bedrijfsproces.

Wat is een Symbiose track?
Een symbiose track is een samenwerkingsinitiatief waarbij bedrijven in een bepaald gebied hun middelen en expertise bundelen en optimaal benutten om samen te werken aan een circulaire economie. Bedrijven besparen kosten en creëren kansen voor hun business door materiaalstromen in een kortere kringloop te brengen.

Wat levert een symbiose track op?

  • Milieu impact: De afval van de een is de grondstof van de ander. Dit betekent niet alleen een nieuwe grondstof, maar focust ook nog eens op lokale distributie ervan.
  • Samenwerken: Nieuwe circulaire businessmodellen ontwikkelen met jouw buurman als zakenpartner.
  • Innovatie: Door grondstoffen en kennis te delen, kunnen we niet alleen kosten besparen, maar ook onze milieu-impact verminderen en de samenwerking tussen bedrijven versterken.

Inzichten reststromen-onderzoek worden gedeeld
Op dit moment hebben wij al samen met de gemeente Steenwijkerland en Stichting InduSym algemeen onderzoek verricht door de afvalstromen van bedrijven in Steenwijkerland in kaart te brengen. Ook hebben al diverse ondernemers het reststromenformulier ingevuld. Interessante inzichten hieruit delen wij tijdens de interactieve workshop voor ondernemers in Steenwijkerland, de symbiose track. Uit eerdere voorbeelden is gebleken dat dit nieuwe samenwerkingsvormen oplevert. 

Praktische informatie

Programma
14.00 uur Ontvangst
14.15 uur Korte inleiding en uitleg project
14.30 uur Aanvang rondes uitwisselen kennis tussen bedrijven
16.30 uur Plenaire afronding met borrel
17.30 uur Einde workshop