College en BCS combineren bestuurlijk overleg met bedrijfsbezoek aan DeLaval

College en BCS combineren bestuurlijk overleg met bedrijfsbezoek aan DeLaval

Geplaatst: 22-05-2024

Het bestuurlijk overleg tussen gemeente en de Business Club Steenwijkerland vindt structureel plaats. Belangrijke thema’s die spelen voor ondernemend Steenwijkerland komen in dit overleg aan bod. Daar waar mogelijk vindt het bestuurlijk overleg bij een bedrijf plaats. Dit keer waren de besturen te gast bij DeLaval in Steenwijk. Het college en BCS waren onder de indruk van de innovaties bij DeLaval, en de wereldwijde activiteiten van dit bedrijf.

DeLaval
Geert-Jacob van Dijk werkt al ruim 38 jaar bij DeLaval. In deze periode heeft hij diverse internationale functies bekleed. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de West-Europese en Afrikaanse markt bij DeLaval en nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen.

‘Alles draait bij ons om het efficiënter produceren van melk, omdat de wereld daar gezien de hoge voedingswaarde van melk en melkproducten om vraagt. DeLaval levert totaaloplossingen voor de melkveehouderij, met als doel het optimaliseren van de melkproductie en het verbeteren van het welzijn van mens en dier. Kortom, wij maken duurzame voedselproductie mogelijk’, vertelt Geert- Jacob van Dijk enthousiast.

DeLaval is onderdeel van de veel grotere Tetra Laval Groep, waar naast Tetra Pak en DeLaval ook Sidel (een producent van PET-flessen) onder valt. DeLaval is actief in meer dan 100 landen en heeft meer dan een miljoen klanten, 7 R&D centra, meer dan 1500 patenten en 18 productielocaties. DeLaval is een Zweeds bedrijf, wat ruim 140 jaar gelden is ontstaan. Nog steeds is de oorspronkelijke boerderij waar DeLaval is begonnen onderdeel van het bedrijf. De zogeheten HAMRA farm is een belangrijke R&D locatie voor DeLaval, waar de nieuwste technieken worden getest en 250 koeien worden gemolken.

DeLaval in Steenwijk
In Steenwijk is voor DeLaval het hoofdkantoor voor de Benelux gevestigd. De directie, sales, solution management, technische support, marketing, administratie en trainingen worden vanuit de vestiging in Steenwijk aan de Oostermeentherand georganiseerd. De trainingslocatie is wel een mooi item om uit te lichten, aldus Geert-Jacob van Dijk.

‘Met ons trainingscentrum helpen wij onze 45 dealers in de Benelux om hun werk beter en efficiënter uit te kunnen voeren. Het trainingscentrum is ruim 150 dagen per jaar bezet. Dit is eigenlijk wel logisch, want ook de melkveehouderij is een snel ontwikkelende sector. DeLaval brengt continu nieuwe innovaties naar de markt waarin veel met data gewerkt wordt en AI wordt toegepast. Onze dealers nemen wij hier graag in mee.’ vertelt Geert-Jacob van Dijk aan.

In principe verzorgen de dealers de service en de levering van consumptieartikel en onderdelen bij de melkveehouders in de BeNeLux, maar ook vanuit Steenwijk is een helpdesk 24/7 paraat. ‘Wij kunnen op afstand inloggen op de melkrobots over de hele wereld. Dit is niet alleen handig voor het verlenen van service, maar ook om onze producten te verbeteren en de melkveehouders te helpen bij het efficiënter produceren van melk’ , zegt Geert-Jacob van Dijk.

Bestuurlijk overleg
Tijdens het bezoek aan DeLaval vond ook het bestuurlijk overleg tussen het BCS en gemeente plaats. Ook deze editie was er veel met elkaar te bespreken in het belang van ondernemend Steenwijkerland. Er is o.a. gesproken over de kansen die de Regio Deal biedt, de economische koers, het aanpakken van netcongestie en de uitdagingen voor de toeristische sector. Daarnaast heeft BCS het college een ontwikkelpad circulaire inkoop aangeboden. In dit ontwikkelpad staan concrete maatregelen die de gemeente kan toepassen om te komen tot minimaal 50% circulaire inkoop in 2030. De belangrijkste uitgangspunten hierbij waren een gelijk speelveld, lokale ondernemers mee laten groeien en een consequente lijn.

Foto bestuurlijk overleg gemeente BCS2