Digitaal weerbaarder tegen de groeiende dreiging van cybercrime

Digitaal weerbaarder tegen de groeiende dreiging van cybercrime

Geplaatst: 28-05-2024

Van 13 t/m 16 mei vond de roadshow over cybercrime plaats. We kijken terug op een succesvolle en leerzame roadshow, met bijeenkomsten in  Oldemarkt, Steenwijk, Blokzijl en Vollenhove.

Tijdens de roadshow heeft het bedrijf RedTeam Security de aanwezige ondernemers meegenomen in de wereld van cybercriminaliteit. Zij hebben op indrukwekkende wijze de verschillende vormen van cybercrime gedemonstreerd en laten zien hoe ondernemers zich hiertegen kunnen beschermen. Eén van de meest indrukwekkende onderdelen was de live demonstratie waarbij een hacker moeiteloos toegang kreeg tot een systeem en waardevolle informatie kon inzien. Dit maakte duidelijk hoe belangrijk het is om de beveiliging van uw systemen serieus te nemen.

Ook wachtwoorden kwamen aan bod. Het bleek dat wachtwoorden verrassend eenvoudig te achterhalen zijn. Dit onderstreepte nogmaals het belang van sterke, unieke wachtwoorden voor elk account. Een aantal belangrijke tips voor wachtwoorden waren:

  • Gebruik een wachtwoordzin
    Een wachtwoordzin is een reeks woorden, inclusief spaties of streepjes. Dit is automatisch lang, maar wel makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken voor hackers. Bijvoorbeeld Ik land op de maan op zondag om 6 uur ! Hoe langer een wachtwoord (of dus wachtwoordzin), hoe veiliger je bent.
  • Gebruik een wachtwoordkluis
    Een wachtwoordkluis is een versleutelde omgeving bedoeld voor het opslaan van gegevens, zoals wachtwoorden en inloggegevens (de gegevens die je gebruikt om toegang te krijgen tot apps en online accounts). Bitwarden werd als voorbeeld genoemd. Door het gebruik van een wachtwoordkluis hoef je maar één wachtwoord(zin) te onthouden, maar heb je toch voor elk account een uniek wachtwoord.

Een ander belangrijk onderwerp was phishing. RedTeam Security liet zien dat phishingmails tegenwoordig veel geavanceerder zijn. Ze komen niet meer alleen van verdachte e-mailadressen en in slecht Nederlands, maar kunnen er zeer professioneel uitzien. Zelfs als bedrijven zich ervan bewust zijn en verwachten getest te worden, slagen veel phishingmails erin om door de controles te glippen. Kunstmatige intelligentie speelt hierbij een grote rol. Gelukkig heeft RedTeam Security ons voorzien van waardevolle tips om phishingmails te herkennen, zodat we ons hiertegen beter kunnen wapenen. De belangrijkste tips om een phishingmail te herkennen waren:

  • Kijk naar de afzender, is deze te vertrouwen en/of het e-mailadres bekend?
  • Er wordt in een phishingmail altijd gevraagd om een actie, bijvoorbeeld downloaden document of inloggen. Ga daarom niet over tot een actie als je twijfels hebt over de e-mail. roadshow cybercrime