MONO workshop

MONO workshop

Geplaatst: 26-10-2021

Als werkgever zorg je voor goede arbeidsomstandigheden op kantoor. Maar hoe zit het als medewerkers op pad gaan? Dan is hun auto, busje of vrachtwagen feitelijk hun werkplek. Vanuit goed werkgeverschap is het zowel in het belang van de werkgever als de werknemer om zo veilig mogelijk en zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen. Immers, afleiding onderweg is een belangrijke veroorzaker van ongevallen. Veilig Verkeer Nederland komt in opdracht van ROV Oost-Nederland geheel kosteloos bij u langs. Kiest u voor een campagneteam dat uw medewerkers op de parkeerplaats of in de kantine aanspreekt? Of gaat u voor de interactieve MONO workshop waarin medewerkers met elkaar in gesprek gaan over afleiding en instructies worden aangeboden om hiermee om te gaan? In overleg met u bepalen we welke inzet het beste bij uw bedrijf past. Het gratis aanbod is alleen dit jaar nog geldig.  

Wat is de aanleiding van de campagne Mono?
Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. Eén van de voornaamste oorzaken daarvan is afleiding in het verkeer. Smartphonegebruik en deelname aan het verkeer, dat is een onverantwoorde en gevaarlijke combinatie. Toch komt dit gedrag veel voor en leidt het volgens inschatting van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) tot zeker tientallen slachtoffers per jaar. Daarom is de campagne ‘MONO’ in het leven geroepen.

Wat is de doelstelling en doelgroep?
Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten bewust te maken van het afleidende effect van smartphonegebruik tijdens het rijden en van de risico’s die dat gedrag veroorzaakt. Het motto van de campagne is ‘ongestoord onderweg’. Met de campagne willen we smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname terugdringen.

“Het is heel normaal om tijdens verkeersdeelname even niet bereikbaar te zijn.”

MONO workshop
De MONO workshop is een interactieve sessie van anderhalf a twee uur. Afhankelijk van de beschikbare tijd bij uw bedrijf kan de tijdsduur hierop worden aangepast. De workshop is zodanig opgezet dat de deelnemers op basis van cijfers, filmpjes en de uitwisseling van ervaringen gaan ervaren en inzien dat autorijden en telefoongebruik niet samengaan. Daarbij zetten we aanvullend oefeningen in om te laten ervaren dat twee dingen tegelijkertijd doen sowieso erg moeilijk is. Alles vindt plaats onder begeleiding van een ervaren trainer. En als afsluiting helpen we deelnemers om hun telefoon MONO in te stellen of daar een app voor te installeren. Deze workshop draagt bij aan de afname van telefoongebruik tijdens het autorijden. Een leuke, interessante en nuttige workshop. De volgende onderdelen zullen aan bod komen:

 

- Wat is MONO?
- Groepsgesprek met uitwisselen van ervaringen van deelnemers
- Cijfers en feiten, toename verkeersdoden
- Reactie test: Deze test wordt gedaan met uiterste concentratie en afleiding
- Quiz via mobiele telefoon
- Uitleg reactietijd in relatie tot remweg en snelheid
- Concentratie, focus en waarnemen in de auto
- MONO instellen telefoon

Heeft u belangstelling voor de workshop of wilt u meer informatie over MONO? Dan kan. Download de folder MONO_Alle-medewerkers-veilig-op-weg.pdf (wijrijdenmono.nl) of neem contact op met Jelly Douma van Veilig Verkeer Nederland via j.douma@vvn.nl of via 06 – 21286642.

mono