Nieuws van ons energiecollectief - PM energie

Nieuws van ons energiecollectief - PM energie

Geplaatst: 26-09-2024

Een complexere energiemarkt, verschillende contractafspraken per situatie

 

De uitzonderlijke hoge energieprijzen in 2022 en de extreme toename van weersafhankelijke opwek (zon en wind) heeft ertoe geleidt dat energieleveranciers risico’s anders zijn gaan inschatten en zij hebben de mogelijke contractvormen voor grote (groepen) gebruikers de laatste jaren aangepast. Wat betekent dit voor deelnemers aan ons energiecollectief?

 

Hogere risico’s voor energieleveranciers

In 2022 kregen we te maken met extreem hoge energieprijzen. De oorzaak lag vooral in de keuze om geen Russisch gas te willen gebruiken, en dus ook de gasgestookte elektra-centrales minder in te zetten, gevolgd door een droge zomer en daardoor beperkte beschikbaarheid van de kolen- en kernenergie. De enorme variatie in beursprijzen maakt het vooraf innemen van posities extra risicovol.

 

Een ander toegenomen risico is de sterke toename van weersafhankelijke opwek. Was  in 2021 nog 28,5% van de totale energieproductie in Nederland afkomstig van zonnepanelen en windmolens, in de daaropvolgende jaren is dit gegroeid naar 34,5% (2022), 36% (2023) en zelfs iets meer dan 50% (!) in de afgelopen 12 maanden. Dit is een groot risico voor leveranciers, omdat zij dagelijks prognoses moeten indienen bij de netbeheerder over de verwachte levering en teruglevering voor de volgende dag van al hun klanten. Maar als de wind wat harder waait of er wat minder bewolking is dan verwacht, veranderd de balans tussen afname en teruglevering significant. Een energieleverancier wordt afgerekend op deze onbalans ten opzichte van zijn prognose. Uiteraard proberen ze deze kosten te beïnvloeden, maar de overblijvende kosten rekenen ze linksom of rechtsom door aan de klanten.

 

Welke contracten hebben we collectief geregeld?

In de huidige collectieve contracten* heeft de leverancier onderscheid gemaakt tussen verschillende typen aansluitingen (wat ertoe kan leiden dat een ondernemer verschillende contracten heeft voor verschillende adressen):

  • Kleinzakelijke aansluitingen (t/m 3x80 ampère) hebben een variabele prijs die zoals altijd door de Werkgroep Inkoop Energie geheel of gedeeltelijk kan worden omzet in een vaste prijs. In geval van een variabele prijs betreft dit een maandgemiddelde prijs voor levering en dezelfde prijs geldt ook voor teruglevering. Dit is vrij uniek, omdat er maandgemiddeld (dus inclusief hogere uurprijzen) een positieve energieprijs van toepassing is. Momenteel is dit tussen 8 en 10 ct/kWh.
  • Grootzakelijke aansluitingen zonder eigen opwek (vanaf 3x100 ampère) hebben hetzelfde contract als de kleinverbruikers.
  • Grootzakelijke aansluiting mét eigen opwek vormen voor de energieleveranciers (en hun dagelijkse prognose) het grootste risico. Deze groep heeft een variabele uurprijs. De uurprijzen vallen met name in de zomer nogal eens laag of zelfs negatief uit door het verschil in vraag en aanbod in de elektriciteitsmarkt.

 

Welke oplossingen zijn er om de financiële risico’s van de deelnemers te beperken?

  • Voor de grootzakelijke aansluitingen mét eigen opwek zijn de risico’s van lage terugleververgoedingen minder hoog dan het lijkt. Gelukkig hebben veruit de meeste van deze ondernemers een SDE-subsidie op hun zonnepanelen-installatie: Deze subsidie keert na afloop van het jaar een vergoeding uit op basis van dezelfde variabele uurprijzen: is de vergoeding voor uw teruglevering op uw factuur dus lager dan gehoopt, dan mag u er van uit gaan dat dit medio volgend jaar wordt gecompenseerd door een hogere correctie vanuit de SDE-subsidie.
  • Als collectief kijken we naar aanvullende oplossingen om de lage terugleververgoeding te beperken. Heeft u een grootzakelijke aansluiting met méér dan 180.000 kWh opwek per jaar, dan komt u wellicht in aanmerking voor een aanvullende regeling waarmee niet alleen negatieve tarieven voor teruglevering worden beperkt, maar zelfs een aanvullende vergoeding wordt uitbetaald omdat u dan meehelpt om vraag en aanbod meer in balans te houden. Neem contact met ons op als u hier interesse in heeft (ook als u nog niet bent aangesloten bij het collectief!) en als u hier niet al met ons over in contact bent.

 

* Wanneer er op een later moment aansluitingen worden toegevoegd aan het collectief, is het niet altijd mogelijk om deze direct toe te voegen aan de collectieve contracten die voor de grote groep zijn afgesloten. Na verwerken van een toevoeging aan het collectief wordt betreffende deelnemer geïnformeerd over de contractvoorwaarden die (tijdelijk) van toepassing zijn.

 

 

Nog geen deelnemer aan ons collectief en wilt u ook graag ontzorgd worden nu de energiecontracten steeds complexer worden? We bevelen dit partnerschap nogmaals van harte bij u aan!

Namens de samenwerkende ondernemersverenigingen kan PM Energie u onder andere helpen met een van de volgende onderwerpen.

 

  • Collectieve in- en verkoop van elektra en gas
  • Collectieve inkoop van grootzakelijke meetdiensten
  • Online inzicht in uw energieverbruik
  • Begeleiding bij realisatie van zonne-installaties
  • Optimalisatie van netwerkkosten / gecontracteerd vermogen
  • Reductie van energiebelastingen
  • Energieregisseur bedrijventerreinen / congestie-oplossingen

 

 

 

Geert Douw

Adviseur PM Energie

g.douw@pmenergie.nl

06 53 29 55 79