TOUR DE BCS…FAMILIEBEDRIJVEN …EEN KIJKJE BIJ DE BUREN

TOUR DE BCS…FAMILIEBEDRIJVEN …EEN KIJKJE BIJ DE BUREN

Geplaatst: 09-10-2024

Collage fotos voor nieuwsbericht

Afgelopen maandag 07 oktober 2024 was het zover, de 1e editie van de Tour de BCS.

Om 09.00 uur verzamelden de eerste deelnemers zich bij ons BCS kantoor, alwaar de bus van de firma Oost reeds klaar stond. Toch een lichte spanning was te constateren bij de deelnemers, wat zou deze dag brengen?
Waar brengt het verrassingsprogramma ons heen?
Na opstapplekken Giethoorn en Vollenhove vertrokken we met 27 ondernemers richting de Noordoostpolder, onze buurgemeente. Tijdens de busrit richting de eerste locatie een welkomstwoord in de bus door BCS accountmanagers Alko Tolner en Miriam Slomp- Dekkers.
Het thema familiebedrijven werd nogmaals besproken en de deelnemers werden voorbereid op een dag vol verrassende ondernemersverhalen. Verhalen van transitie, familieovernames en de daarbij behorende kansen, maar zeker ook bedreigingen en problemen.

Om 10.00 uur locatie 1; Het Proeflab in het Waterloopbos.Een bijzonder familiebedrijf van de familie Sweere, vooral bekend van hun 1e onderneming de Strandhoeve.Na koffie met vers gebak en een voorstelronde onderling tussen de deelnemers gaf Michiel Sweere een interessante inkijk in hun familiebedrijf en de daarbij ondergaande transitie. Dit opgevolgd door een korte zonnige wandeling langs de voormalige proefopstellingen in het bos van het vroegere Waterloopkundig Laboratorium.

 

De bus vertrek dieper de polder in, richting Bant.
Een 2de ontvangst volgt bij een bijzonder familiebedrijf; Slump catering.
Een warm welkom door eigenaar Henk Slump en zijn dochter Anne-Marleen, beoogt opvolger in het familiebedrijf van haar ouders.
Een mooie visuele presentatie volgt en al snel komt hier een belangrijk vraagstuk bij veel familiebedrijven naar voren; ‘ik wil het wel overnemen maar ik denk anders dan mijn ouders!.

Want Slump catering blijkt een combinatie van een tiental bedrijven te zijn opererend in supermarkten, restaurants, partycentra, catering, verhuur, festivals en wijnimport.

Een prettige interactie volgde met veel belangstellende vragen van de deelnemers richting vader en dochter. Dit zorgde zelfs voor een acute verandering in het programma, daar er zoveel te bespreken was. Na een korte rondleiding door het cateringbedrijf volgde een bijzondere smakelijke lunch alwaar er weer veel met elkaar gedeeld werd.

 

Om 14.00 uur vertrok de bus naar locatie 3, qua oppervlakte onder glas de op 1 na grootste in de NOP; Kwekerij Wouters te Ens.

De prettige presentatie van eigenaar René Wouters gaf weer een totaal andere kijk op een familieovername en de daarbij behorende structuur.

Visie, duidelijkheid en verantwoordelijkheid gegoten in de heldere overnamestructuur. Dit gaf bij de deelnemers weer een hele andere kijk op de mogelijkheden. De rondleiding die volgde deed menig mond wijd open staan! Een rondleiding op de fiets door bijna 40ha kassen met een gepassioneerde eigenaar voorop fietsend.

Robots, miljoenen planten, elektrische onbemand vervoer, houtverbrandingsovens alsook noeste handenarbeid passeerden de revue.

De deelnemers tussendoor druk filmend en fotograferend, een bijzondere beleving.

Daarna in de bus richting de laatste locatie werd er nog druk doorgepraat door de deelnemers over dit bijzondere vooruitstrevende bedrijf.

 

 

Om 16.45 uur stond het welkomstdrankje klaar bij Grand Cafe ’t Voorhuys te Emmeloord.

Het hart van de polder, locatie nummer 4!

Eigenaar Twan Hakvoort gaf een bevlogen presentatie, waarin hij eerlijk, oprecht en authentiek vertelde hoe de overname van het bedrijf in combinatie met een extreme groei door nieuw elan in de praktijk werkte. Onderbouwd met cijfers en gevoel boeide hij de aanwezigen.

Zelfs deze 4de presentatie kon rekenen op volledige belangstelling en gaf wederom een mooie interactie tussen de ondernemers.

Na de presentatie volgde een rondleiding door de altijd actieve Twan in zijn immense horeca en hotel complex!

Na terugkomst in het privé Huyscafe volgde 2 heerlijke uren met veel gesprekken, drankjes en een fijn culinair 5-gangen walking dinner.

 

Op de terugreis naar Steenwijk wederom druk pratende ondernemers met een voor de organisatie prettige gelukkige conclusie;

Het was een leerzame boeiende topdag met inspirerende bedrijven en ondernemers.

‘Ik heb echt wat geleerd’ ‘boeiende dag’  ‘leerzaam, lekker en leuk’  als een paar mooie recensies!

 

Onze dank gaat uit naar Michel Sweere, Henk en Anne-Marleen Slump, René Wouters en Twan Hakvoort. Het was echt de moeite waard om deze buren te bezoeken!

 

Natuurlijk zeker dank aan alle BCS deelnemers alsook Duncan Winton, accountmanager bedrijven gemeente Steenwijkerland voor jullie deelname.

 

In het seizoen 2025 gaan we zeker op herhaling met de TOUR DE BCS!

 

 

Alko Tolner

Miriam Slomp-Dekkers