Van Benthem diervoeders loopt voorop met kringloop, duurzaamheid en milieu

Van Benthem diervoeders loopt voorop met kringloop, duurzaamheid en milieu

Geplaatst: 12-06-2019

Tekst en foto: George Huisman - Bureau TekstHuis

VOLLENHOVE - Natuurlijk, als een heel verre voorouder van je bijna 250 jaar geleden (1780) de Monnikenmolen in Sint Jansklooster gekocht heeft en nu, na zoveel generaties, nog steeds zijn naam Van Benthem op het bedrijfspand staat, dan mag je spreken van een familiebedrijf in optima forma. Ed van Benthem is samen met zijn even oude neef Evert van Benthem (beider geboortejaar 1960) ieder op 50%-basis eigenaar van het huidige mengvoederbedrijf aan De Weyert in Vollenhove.  

Het bedrijf is vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Ed van Benthem: ‘Er wordt tegenwoordig veel over kringlopen gesproken maar onze industrie is daar helemaal op gebaseerd. Al sinds de jaren vijftig. Wat wij hier aan grondstoffen gebruiken zijn allemaal bijproducten van de humane voedingsproductie’, legt Van Benthem uit. ‘Wij gebruiken geen oorspronkelijke grondstoffen, wij gebruiken alleen maar bijproducten die vrijkomen van het originele product. Voorbeeld: het bekende bedrijf Koopmans Meel in Leeuwarden. Produceert bakmeel en oliebollenbloem van tarwe. Na een aantal bewerkingen van die tarwe resteren producten zoals tarwegries. Dat is voor ons weer een grondstof. Dat geldt voor heel veel dingen. Palmpit, groeit in Indonesië en Maleisië, bevat heel veel olie, die wordt onder andere gebruikt voor margarine en shampoo maken. Die pit wordt fijn geperst, zodat de olie eruit komt; wat dan overblijft is wat wij noemen een palmpitschilfer. Die palmpitschilfer is voor ons weer grondstof. Zo werkt onze hele industrie’.

Duurzaamheid
Duurzaamheid, het milieu, het omgaan met onze natuurlijke omgeving is bij het Vollenhover bedrijf iets bijna ‘natuurlijks’. Ed van Benthem: ‘Wij doen sinds 2012 mee aan de MJA, de Meer Jaren Afspraak, een landelijke, branchegerichte aanpak, waarbij je aan de hand van een vierjaarlijks plan aangeeft hoe je elk jaar energiebesparing wil gaan realiseren. Daarvoor moet je elk jaar je cijfers inleveren bij het ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op deze wijze gaat het ook echt voor je leven, je denken gaat belangrijk worden’. Van Benthem had een grote loods met louter asbest dak. Met behulp van subsidie werd het asbest verwijderd. Het bedrijf zelf liet er 900 zonnepanelen op leggen. ‘Ja, kwestie van twee vliegen in een klap slaan. Ja, het is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee, daar ben ik open en eerlijk in. Maar vergis je niet: het was ook een hele investering’.

Stoomketel
Het volgende project betreft de stoomketel die de stoom moet genereren voor het productieproces. De huidige heeft een veel te grote capaciteit; deze zal dus worden vervangen door een (veel zuinigere) stoomgenerator, ook op gas of misschien wel op stroom, ‘dat zijn we nu aan het bekijken’, aldus directeur-eigenaar Ed van Benthem. ‘We gebruiken nu de warmte van de stoomketel ook om het kantoor en de winkel te verwarmen’.

Van Benthem Diervoeders is een middelgroot bedrijf. ‘Ach, in de branche zijn wij zelfs gewoon een kleine speler. Maar ik denk dat onze klanten graag bij ons kopen, juist omdat wij een kleiner familiebedrijf zijn. De contacten zijn gewoon nog rechtstreeks, klanten hebben mij aan de telefoon. Omdat we zo klein zijn, zijn we ook heel flexibel, kunnen we heel snel en adequaat reageren. Ook kunnen we qua kostprijs heel goed mee met de grote bedrijven. In de mengvoederfabriek maken wij voer voor het melkvee, de schapen en paarden, echt voor de professionals. We zitten in het noorden van het land, de Kop van Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Noord-Holland’.

Ed van Benthem 002

Dier All In
Ed van Benthem is met zijn (andere) neef Henk van Benthem samen eigenaar van de dierenwinkelketen Dier All In. Deze heeft acht vestigingen, waaronder een in Steenwijk en een in Vollenhove. Dier All In is uitsluitend bedoeld voor de particuliere dierenhouders, voor de mensen die hobbymatig met dieren bezig zijn.