VisscherHolland: al 70 jaar ‘Innovative Dutch’

VisscherHolland: al 70 jaar ‘Innovative Dutch’

Geplaatst: 14-01-2020

Elke maand zetten wij één BCS-lid in de 'spotlights'. In deze editie; Freddie Vriend van Visscher Holland.

 

Bedrijf sloeg met succes de vleugels uit richting bouwwereld

VisscherHolland: al 70 jaar ‘Innovative Dutch’

Door George Huisman

STEENWIJK – Er zijn tijden geweest dat alchemisten trachtten lood te veranderen in goud. Dat is voor zover bekend nooit gelukt. Maar het oer-Steenwijker bedrijf VisscherHolland heeft mede aan de basis gestaan om het vele, giftige lood dat in de bouw gebruikt wordt, te vervangen door een nieuw ontwikkeld, veel milieuvriendelijker product: Leadax. Geen lood dat goud wordt, maar misschien wel een veel waardevollere ontwikkeling!

Eigenaar Freddie Vriend van het handelshuis op industrieterrein Groot Verlaat in Steenwijk: ‘We zijn met het ontplooien van deze loodvervanger in de bouw twee jaar bezig’. De basisgrondstof van Leadax is gerecycled beveiligingsglas. ‘Tussen de glaslagen zit een pvb-folie en díe (polyvinylbutryal-) folie is de basisgrondstof van dit lood vervangende product. Dat maakt het een circulair product. Opzet is om alle lood te vervangen; er wordt nog steeds gigantisch veel lood gebruikt in de bouw: bij dakkapellen, schoorstenen, spouwmuren. Leadax ziet er hetzelfde uit als lood en wordt net zo verwerkt. We hebben nu al een aantal dakkappellenbouwers die volledig ons product gebruiken. De fabriek staat in Wapenveld en wij zijn verdeler voor Nederland. Dit maakt Leadax dan ook oer-Nederlands’.

VH gh 002

Jubileum
VisscherHolland vierde afgelopen mei op grootse wijze het 70-jarig jubileum. ‘Een puur Steenwijker bedrijf, net na de oorlogsjaren begonnen aan de Paardenmarkt, waar nu het Makelaarshuis zit. Een eindje verderop aan het water werd een loods gehuurd. Toen al werd er sisal vezel geïmporteerd uit Tanzania. Daar werd touw van gemaakt. Dat heeft niet heel lang geduurd, omdat al snel duidelijk werd dat we dat product daar ook kant en klaar konden kopen, met dezelfde kwaliteitseisen als hier in Steenwijk. Ja, het is dus begonnen met touw. W. Visscher & Zonen B.V. is nog steeds de officiële naam. De W staat voor Willem. Ik kwam hier in 1995 en heb Willem nog een aantal jaar meegemaakt tot zijn overlijden. Willem Visscher en zijn vader begonnen dit bedrijf, dat bekend stond als Visscher Touw. Vrij vlot na de oprichting kwam er een aparte landbouwtak. Die landbouwtak omvatte ook gereedschappen, voor boeren en loonwerkers in heel Nederland. Dit bedrijf is altijd gericht geweest op de agrarische sector. In het verleden hadden we de focus zelfs meer op de loonwerkers, want die hadden de machines waar ons touw in moest. Er was geen boer die zo’n machine kocht, want dat was niet te betalen. Dan had je een loonwerker, die voor tien of twintig boeren het werk deed. Hij kocht de machine en wij van Visscher leverden het sisaltouw, dat werd gebruikt voor pakjes hooi en stro. Tegenwoordig is trouwens 90 procent kunstvezel, plastic touw, en 10 procent is nog steeds sisal’.

Inkuilen
Vanaf de jaren zestig maakte inkuilen van voer zijn opmars in Nederland. Tot die tijd ging bij hooi alle vocht verloren. Vriend: ‘Men ontdekte toen dat als het hooi een beetje vochtig bleef, dat er dan veel meer voedingswaarde in zat. Toen was er opeens plastic nodig, om dat af te dekken. In 1962 hebben we de eerste rollen plastic in de markt gezet. Eigenlijk tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds met dat proces bezig’. Het leidde in de jaren erna tot een vergroting van het bedrijf: op het hoogtepunt had Visscher veertien vestigingen in heel Nederland. ‘Elke regio had een vestiging, omdat we vonden (en trouwens nog steeds: vinden) dat je vanuit de regio moet denken. We zitten bij de boeren en moeten de regio goed kennen. Dat werkt mee om dan aan de keukentafel te komen te zitten’.

Melkkoe
In de jaren tachtig zijn de gras- en maiszaden erbij gekomen. ‘Als je in het inkuilproces zit, krijg je een product dat gefermenteerd moet worden. Kwalitatief goed zaad werkt mee aan beter gras of mais én hoe beter de fermentatie dan verloopt. Zo ben je constant bezig om het proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Om er de beste kwaliteit uit te halen. Uiteindelijk doe je dat voor de melkkoe die daarvan eet. We zeggen wel vaak: we zijn eigenlijk niet bezig voor de boer maar voor de pens van een koe. Dáár wordt dat voer allemaal omgezet’.

Plastic recycling
Freddie realiseert zich als geen ander ‘dat wij met plastic natuurlijk volledig in de schijnwerpers staan. Maar vergis je niet: wij zijn daarin heel goed bezig. Vijftien jaar geleden kwam er een stortverbod voor dit soort plastics, een verbrandingsverbod is er ook al lang. Daar wordt goed op gecontroleerd. Weggooien of verbranden gebeurt ook bijna niet meer. Alles wordt door boeren en bedrijven terug geleverd: het wordt versneden, grondig schoongemaakt, er worden granulaatkorrels van gemaakt, gesmolten en er wordt vervolgens weer nieuwe grondstof van gemaakt’.

Ook op dit terrein wordt elke dag weer toekomstgericht gedacht: als je bijvoorbeeld de folies dunner maakt -met dezelfde stevigheid- kun je meer meters op een rol doen, waardoor je op jaarbasis misschien wel 20 procent minder transportbeweging hebt.

De ondernemer
Freddie Vriend (51) komt van Nijeveen. Hij kwam een kwart eeuw geleden binnen bij VH aan de Korte Venen 7 als de rechterhand van Bert en Henk Visscher, de toenmalige eigenaren. Sinds 2010 is hij algemeen-directeur en mede-eigenaar met Bert Visscher. Het bedrijf is sinds zijn komst flink geprofessionaliseerd. ‘We zijn bijvoorbeeld ingesprongen op de ‘Australische’ manier van het in plastic folie wikkelen van rollen en balen stro. We zijn eind jaren negentig met folies in de bouw begonnen en nu dan met de loodvervanger. Daarnaast zijn we ook internationaal gegaan en verkopen onze producten in acht verschillende landen over de hele wereld. Het bedrijf is de afgelopen 25 jaar ‘heel aardig’ gegroeid, misschien wel drie keer over de kop. Groei is voor mij geen doel op zich. Ik wil wel groeien maar natuurlijk groeien, niet geforceerd. Het allerbelangrijkste is het om klanten te houden. Ik heb het even nagekeken: 98 procent van de klanten van twee jaar geleden heeft dit jaar ook weer een product gekocht. Dat is een basis waar je op drijft. Dan weet je dat je het goed doet’.

Fred Vriend 002

Eigenaar Freddie Vriend van VisscherHolland in Steenwijk: ‘Eigenlijk alle klanten van twee jaar geleden hebben dit jaar ook weer een product gekocht. Dat is een basis waar je op drijft. Dan weet je dat je het goed doet’. Eigen foto.